Julklappar i sista minuten?

Kanske är du redan klar med alla juklappsinköpen, kanske lever du lite mer som mig. Jag har knappt börjat tänka på julklapparna ännu. Som tur är har jag inte så många som ska inhandlas och det handlar inte om några överdådiga presenter. Det slog mig när jag som bäst satt i mina egna funderingar att jag borde dela med mig av några (hållbara) julklappar som jag själv hade blivit riktigt glad över!

Den första är kokboken Eat Good, för den som behöver lära sig att laga både frukost, enkla vardagsrätter, lyxiga middagar och efterrätter med ett hållbart tema. En riktigt bra och intressant kokbok där en del av boken berättar om hur klimat och jordbruk hänger ihop och hur vi kan påverka den genom vad vi äter. Finns inte ett enda recept jag testat som inte levererat fullpott!

Det andra jag vill tipsa om är kaffe och flergångskaffefilter till kaffe-älskaren. De allra flesta i vårt avlånga land dricker ju kaffe så sannolikheten att det slår fel är liten. Köp ett paket ekologisk kaffe (kanske lite dyrare än vad man brukar köpa till vardags, men det är ju precis det julen är till för) och så ett flergångskaffefilt, så att personen aldrig mer behöver köpa kaffefilter! Och dricker personen inte kaffe kan du köpa exakt samma sak fast i te-form, alltså ekologiskt te och återanvändbara tepåsar i bomull! Eller en god lemonad och sugrör i metall. Det finns oändliga kombinationer!

För skönhetsdyrkaren vill jag tipsa om att köpa en riktigt bra ansiktsrengöring, för alla tvättar ju ansiktet typ, och bomullsrondeller (alltså tvättbara bomullspads) från exempelvis Imse Vimse. Någonting personen garanterat kommer tacka dig för och deras plånbok när de inser att de aldrig mer behöver köpa engångsrondeller! Jag använder mina bomullspads typ dagligen.

Och det sista jag vill tipsa om är till personen som älskar att mysa hemma! För vem gör inte det?! Refill av doftljus från Candelize. Ett genialt sätt att förbruka doftljus och kanske lite klimatsmartare då det inte behövs massa extra förpackningar. Hur det funkar: Du tar en burk i glas eller annat material som tål att hettas upp (alltså bränna ett ljus i), eller en gammal doftljusbehållare, värmer upp candelize-förpackningen i mikron och häller över det flytande sojavaxet i behållaren. Låt det stelna och njut av att du precis skapat ett nytt ljus! Finns i massa dofter och en doftfri variant. Ljusen är helt naturliga och gjorda på sojavax, doftsatta med naturliga oljor. En favorit hemma hos mig!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.