Allergivaccination – bakslag

2018 har verkligen inte varit något hälso-år för mig. Det känns verkligen som att kroppen varit ur balans en längre tid nu och jag kan liksom inte riktigt hittat orsaken till varför. En av sakerna jag funderat på i flera år är att påbörja en allergivaccination för att få bort en av mina värsta allergier, gräspollen. Jag bestämde mig i våras för att påbörja en allergivaccination (eller allergen immunterapi/ allergenspecifik immunterapi som det också kan kallas), dvs ett vaccinationsprogram för att en gång för alltid, förhoppningsvis, bli av med en av mina värsta allergier. Vaccinationen jag tar heter ASIT-5 gräs och är alltså en vaccinering emot gräspollen. Vaccinationen ska gärna påbörjas under hösten när pollensäsongen är över och fick en tid till att börja nu till hösten. Så för 4 veckor sedan påbörjat jag uppdoseringsschemat. Under 7-15 veckor får man veckovis en spruta där man ökar dosen för varje gång för att sen köra en underhållsdos var 6:e vecka under 3,5 år för att därefter sen förhoppningsvis aldrig mer reagera mot allergenet. Man vänjer alltså kroppen vid ett ämne som den ser som ett hot.

Allt har gått superbra tills igår. Jag kliver in hos min läkare som vanligt och får min spruta i armen. Sitter kvar 30 minuter som är en säkerhetsperiod man ska sitta av för att de ska se att man inte blir dålig och jag mår precis som vanligt. Allting stäms av och jag får ta mig hemåt. Jag har som rutin att promenera hem och sen vila resten av dagen men igår kom jag bara halvvägs när jag började känna mig tröttare än vanligt, så jag bestämmer mig för att ta bussen hem. Ingen idé att utmana ödet. Nästan framme vid min station så börjar jag känna att jag börjar klia och få utslag runt munnen. Väl hemma så ser jag att jag är alldeles flammig runt halsen, och börjar få utslag över bröst, mage och armar (utslagen är något jag brukar få vid pollensäsong så jag tycker väl inte det är något konstigt i sig). Jag har precis pratat i telefon med min pojkvän Thomas om att jag fått utslag och hinner knappt lägga på luren innan jag börjar hosta och få svårt att andas. Det är som ett tryck som lägger sig över bröstet. Jag kan fortfarande andas genom näsan men det sitter som en täthet i hals och längre ner i bröstet.

Jag ringer upp Thomas och ber honom hålla koll på telefonen ifall han behöver komma hem och köra mig till akuten. Sen är det snabbt på luren igen och jag ringer 1177 som säger att jag direkt ska ringa 112. Jag är dock ganska kall i huvudet, stoppar i mig en antihistamintablett och sen åker jag istället tillbaka till Sophiahemmet och min läkare. Som tur är släpper det med andningen under bilfärden men utslagen ökar och jag ser ut som en mild variant av Hulken i ansiktet, svullen och stora utslag. Väl på plats så får jag världen bästa hjälp av min läkare, han är helt fantastisk! Det visar sig att jag fått en kraftig allergisk reaktion och det som känns så tråkigt med allt är att jag bara kommit in på 1/5 av doseringen och redan reagerar såhär. Så nu sitter jag med massa tabletter och inhalatorer för att jag ska kunna fortsätta och i värsta fall kommer jag få avbryta hela vaccinationsprogrammet. Suck.

Sen inser jag såklart att det är helt frivilligt med allergivaccination, det är jag som tagit beslutet och det är en spruta med något jag är allergisk emot. Det är meningen att reta systemet med allergivaccination, jag läste på riktigt ordentligt innan jag gav mig i kast med det, men det känns så tråkigt att det just nu bara är bakslag på bakslag med hälsan. Men det kanske är så att man måste ta ett steg bakåt för att komma två steg framåt.

_______________________

4 weeks ago I started an allergy vaccination program for my grass allergy which is a 7 week starting program and then continues for about 3,5 years with fewer visits. Everything had gone really well up until yesterday when I got a really bad reaction with rashes all over my upper body and difficulties breathing. I had to rush to the hospital and get medicine. Luckily I have a fantastic doctor that sorted me out. What I find sad is that I’m only 1/5 in to the dosage and already got such a bad reaction. I have now received stronger medication but if it doesn’t work then I might have the stop the program all together. It just bums me out that I have backlash after backlash with my health this year and even though I  read up on side effects and I know that you are triggering your system it still sucks that I so early on react so strongly. Oh well, perhaps it is as they say that you have to take one step back to be able to take two steps closer to the finish line. 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.