Maten, hälsan och klimatet – hur vi räddar världen genom att äta rätt

Förra veckan bänkade jag mig i den stora aulan i Stockholms Universitet för en föreläsning som hette Maten, Hälsan och Klimatet. Den senaste tiden har jag verkligen börjat grotta mig ner i vad man kan göra som enskild person för att bekämpa klimatutsläppen och det visar sig att vi kan göra stor skillnad på flera områden endast med hjälp av maten. Väldigt häftigt tycker jag!

Föreläsningen började med Johan Rockström berättade om utmaningarna vi står med inför klimatet, att flera oberoende forskare visar på att vi kan ta oss ut ur det här och att vi med enkla medel hemma kan påverka, främst genom vad vi äter och att minska på matsvinnet. Det beror på att maten påverkar så många delar när det kommer till utsläppen. Den berör bland annat biologisk mångfald, vatten, mark och transport och odlar vi på rätt sätt så kan vi även använda jorden som kolsänka. Hela föreläsningen med Johan Rockström finns på Youtube om du vill veta mer om hur maten och klimatet hänger ihop! På plats kunde man även köpa boken Eat Good, som Johan Rockström är medförfattare till och jag har redan börjat testa recept och läsa faktadelen av boken om hur klimatet och maten hänger ihop. Återkommer med recension på boken när jag hunnit testa fler recept och läst färdigt! 

Efter Johan Rockström berättade Anna Richter från WWF om hur vi ska tänka kring måltidsplanering. WWF har skapat en guide de kallar One Planet Plate som ska hjälpa oss att välja mer hållbart när vi handlar. Det jag tog med mig var att vi ska ligga på ett utsläpp av 11 kg/CO2 per person och vecka eller 0,6 kg/CO2 för lunch och middag när det kommer till maten, för att hålla oss inom klimatmålen. En fingervisning för en måltidsvecka är 1 måltid med kött, 2 måltider med fisk och resten vegetariskt. Jag har lite kvar att jobba på… Men till vår hjälp så har WWF tagit fram ett veckomeny som en fingervisning kring hur veckans måltider kan se ut, du hittar den här! Hos WWF hittar du även tips kring hur du ska välja kött och fisk för att äta hållbart. På Matkalkylatorn.se, som WWF tagit fram, kan du enkelt få en fingervisning av ifall din måltid ligger inom klimatmålen för mat!

Vi fick även veta att livsmedelsverket rekommenderar max 500 g kött/charkuteri per person och vecka (ca 70 gram per dag), medan viss forskning visar på att vi borde ligga på max 300g rött kött per person/vecka för att minska risken för cancer. Vi bör också börja äta mer bönor, linser och bajsväxter, minska på mängden kött och istället välja bättre kött (exempelvis svenskt naturbeteskött) de få gånger vi äter det och välja mer närodlat och ekologiskt i alla kategorier. Och till sist och kanske det viktigaste måste vi sluta slänga mat! Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs i soporna trots att den är ätbar!

Efter WWF tog Sara Begner från Coops Provkök över scenen och alltså vilken rolig tjej! Hon berättade om hur vi ska använda oss mer av bönor och linser i matlagningen och jag har reda börjat testa hemma! Förvånansvärt gott, enkelt och billigt. Idag åt jag till exempel en röd linssoppa till lunch! Hon gav även tipset att till exempel byta ut halva köttfärsen till röda linser när man gör köttfärssås om man har någon hemma som fortfarande envisas med “klassiska” maträtter. Så smart tips! Då har man halverat mängden köttfärs, behåller näringen i maten och minskar på klimatpåverkan! Såna tips gillar jag.

Sista talaren var Solitaire Townsend och jag hade inga förväntningar inför hennes föreläsning men hon golvade mig helt och det beror nog på att den tog en liten tvist. Hon är medgrundare av organisationen Futerra, som jobbar med organisationer och bolag för att få dem att implementera klimatmålen men föreläsningen handlade om hur vi reagerar när vi hamnar i kris och hur viktigt det är att vi tror på att vi kan göra skillnad. Hon gav mig en riktig energi-kick i form av positivism och hur man ska tänka för att inte låta sig bli nedstämd av den vägg av problem vi står inför när det kommer till klimatmålen. Hon pratade mycket om självuppfyllelse och att det vi väljer att tro på oftast blir ett riktigt scenario. Av 400 klimatforskare som fick frågan om de tror att vi kan hantera klimatkrisen svarade 95% att de tror det är möjligt att förändra klimatet i tid, men när samma fråga ställdes till (jag tror det var 21 000) privatpersoner så är det bara 56% som tror det är möjligt eller ganska möjligt. Det beror till stor del på att de som jobbar med klimatfrågor också sitter på svaren medans gemene man får sin information från nyheterna som gärna vill få klick genom att måla upp katastrofscenarion. Om du vill se hela föreläsningen så finns även den på Youtube!

Solitaire är inte den enda som jag nyligen hört pratar om positivism, hur man ska fördela sin energi och vikten av vart man hämtar sin information ifrån, så jag har faktiskt valt att aktivt sluta slö-läsa nyheter som jag gjorde förr i tiden. Jag insåg att det inte gav mig någonting när jag började bryta ner vad kvällsblaskorna skrev om. Jag lägger hellre ner den tiden på att läsa forskningsrapporter eller artiklar som sammanfattar dem om jag vill ta till mig information. När man står inför stora utmaningar, vare sig det handlar om klimatet eller något annat i ens liv, så gäller det att ta tillvara på sin energi och sin positivism. Det gör en stor skillnad i längden! 


Last week I was back at my old university, Stocholm University, to listen to a lecture about Food, Climate and Health. The first speaker was Johan Rockström, Professor in Environmental Science, that spoke about what challenges we have with the climate and why food can fix it. He has recently released a book that he is co-author to that is called Eat Good (hopefully available in english soon). The next speaker was Anna Richter from WWF that taught us that we need to use a maximum of 11 kg/CO2 per person and week when it comes to food, that is about 1 meal with meat, 2 meals with fish/seafood and the rest should be vegetarian. I have a bit left before I can say that I have my food covered. An easy way to cut emissions when it comes to food is to start eating more plant based and especially beans and lentils instead of meat. The next speaker, Sara Begner, told us more about how to cook with beans and lentils and gave us good advise on how we can reduce our meat consumption. I for example tried it out today and made a red lentil soup that was delicious! The last speaker was Solitaire Townsend and I loved her speech! She spoke about the value of being positive, how to avoid a crisis and how we must use our energy and focus for the right things. It was a really inspiring lecture! 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.