Söndagslänkar v.43

Picture: AP Images/ European Union

Den här veckan bänkade jag mig i soffan och kollade på dokumentären Den bittra smaken av Teflon, en dokumentär som ger rysningar av obehag. Teflon är inte bara ett material i din stekpanna utan PTFE finns också i tex GoreTex, ett patenterat vattenavvisande material som används i kläder. Efter att ha sett dokumentären så åker både kläder och teflonpannan ut!  

I veckan har jag också läst om om hur EU klubbat igenom ett förbud mot engångsartiklar i plast (som börjar gälla 2021)! Äntligen! Det känns som att det inte är en dag för sent och även om jag själv under en längre tid försökt minska engångsartiklar, särskilt de i plast så tycker jag inte det är fel att man lagstiftar om detta och knuffar folk och företag i rätt riktning. 

Och så hoppas jag du inte missat klimatrapporten som FN/IPCC släppte tidigare den här månaden som säger att vi har 10 år på oss att vända trenden med utsläppen. Jag får ont i magen av att läsa rapporten men är ändå någonstans glad att den är så konkret. Men istället för att lamslås och tänka att det är kört så tänker jag att nu har vi faktiskt en deadline. Den är nära inpå och den är massiv men det betyder bara att vi måste lägga i en högre växel för att hålla oss under 1.5 grader, som är målet. Det är fullt möjligt och det måste bara gå! 

__________________________

This week I took a seat and looked at a documentary about DuPont and the chemical leak scandal. It gave me chills. Teflon is not only a material in your saucepan but you can also find PFOA in GoreTex, a patented water repellant material that is used in clothes. After watching the documentary I’m throwing out both clothes and saucepans. The documentary is in Swedish so I have linked to an article about the scandal. 

I have also read about the new EU ban on single use plastic products such as cotton buds, single-use cutlery etc (plan to start 2021) Finally! Not a day too late and even if I feel that I don’t use these type of products myself and that more and more people are on the same path as myself I believe it is the right thing to ban them and making sure people and businesses stop using them once and for all. 

And I hope that you haven’t missed the EU/IPCC climate change report that was released earlier this month about climate change and that they predict we only have 10 years to turn things around. My stomach hurts when I read it but I’m at the same time happy that it gives us a time frame. It’s a short time frame but perhaps we will now wake up and realise that the time for change is now. I’m trying to see the possibilities with this report even if the challenge might seem massive. We will have to do big sacrifices to get us to stay under 1.5 degrees. 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.