Jag satsar på ett plastfritt liv

Jag har påbörjat ett projekt hemma vilket är att jag har börjat byta ut engångsartiklar till flergångsartiklar eller byta ut plastvarianten till motsvarigheten i ett hållbart material. I början var det lite klurigt för jag är en person som tenderar att köpa det jag alltid köpt, det går liksom bara av farten, men när jag vant mig vid det nya kan jag inte förstå hur jag inte bytt ut vissa saker tidigare. Jag köpte till exempel hem bivaxdukar, som man använder istället för plastfolie, och har inte saknat plastfolie för en sekund sedan dess. Diskborste i plast är utbytt mot en variant i trä (där man endast byter ut huvudet) och engångskaffefilter har jag nu köpt i ekologisk bomull som kan användas flera gånger.

Andra saker jag köpt är en rakhyvel som är helt i metall där det enda man byter ut är rakbladet. Det funkar lika bra som motsvarande i plast och är såå mycket billigare! Bomullsrondeller som går att tvätta är också ett av de bättre köpen jag gjort. Tandborste i bambu är ännu ett köp som jag älskar och nu senast har jag köpt hem tandkrämstabletter (så att man slipper plastförpackningen) men dom har jag inte hunnit prova ännu. På listan inför framtiden står också nya stekpannor och en brödform.

Det finns verkligen en uppsjö av plastfria produkter och flergångsartiklar men jag tänker att det får ta den tid det tar att byta ut allt. Det känns inte särskilt hållbart att slänga ut fullt fungerande saker bara för att köpa hem en likadan pryl, även om den är hållbart framställd. Så jag behåller en inköpslista i telefonen och när det är dags så har jag spanat in vart jag kan köpa bättre alternativ. Det är ju faktiskt varken svårt eller krångligt när man väl satt igång!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.