Svartsö Logi – Glamping i Stockholms skärgård

En av de sista mini-resorna vi gjorde för den här sommaren blev till Svartsö. Jag trillade över en avbokning på Svartsö Logi och slängde mig över bokningen och lyckades få tag på en natt i deras glampingtält. Svartsö Logi har stått på min bucket list ett bra tag och eftersom jag bokade så tätt inpå så kunde vi checka av att vi skulle få kanonväder under vår helg!

Så vi tog vårt pick och pack, inklusive cyklar, och fick skjuts till Boda Brygga där vi tog båten över till Svartsö. Vi hoppade av vid Alsviks brygga på förmiddagen och ett par hundra meter bort på grusvägen så låg Svartsö Krog där vi lämnade våra väskor, precis nedanför vid vattnet ligger tälten. Har man inte egen cykel med sig så kan man hyra det vid lanthandeln vid Alsviks brygga, eller på norra sidan av ön på Svartsö Vandrarhem och Skärgårdshotell. Nu var det dags att börja upptäcka ön!

Svartsö är en ganska stor ö men med några knutpunkter utspridda. Alsviks brygga, där vi hoppade av, ligger på den sydvästra delen av ön och känns som en liten hub med Lanthandel, Svartsö Krog/Svartsö Logi och Hembydgsgården (med en härlig brygga och strand att bada vid). Sen får man cykla på en bra bit, ca 4 km, för att komma till norra delen av ön där bryggan Norra Svartsö ligger. Där stannar också skärgårdsbåtarna vilket är bekvämt om man tänkt att bo på Svartsö Vandrarhem och Skärgårdshotell eftersom det ligger precis uppför backen. Cyklar man söderut från Norra Bryggan så kommer man till Bistro Sågen, en restaurang med ljuvlig mat på närodlade ingredienser. Det är ungefär det som utgör ön, förutom alla sommarstugor då!

Efter en lunch i solen och utforskande av ön så cyklade vi tillbaka till Svartsö Logi för att checka in. Jag hade kommit över stugan “Skogsgläntan”, ett tält för två, som ligger precis som det låter i skogsgläntan. Vi packade upp lite snacks och hämtade glas från krogen för att skåla. Krogen får tyvärr inte servera alkohol i tälten men man får däremot ta med sig egen dryck, vilket vi passade på att göra! Sen njöt vi av solen som stundtals sken rätt på oss och stundtals skymtade genom trädtopparna.

Skogsgläntan är tältet som är mitt i smeten. Så när jag stod på den lilla verandan så hade vi ett tält till vänster om vårt, ett tält nedanför oss vid vattnet och ett dubbeltält till höger en bit bort. Trots att man såg de andra tälten och avstånden inte var så stora så kändes det inte påträngande. Tvärtom var det ganska mysigt att inte vara helt ensam ute i skogen.

Vid middagstid började båtar lägga till vid gästbryggan och middagsgästerna promenerar förbi oss upp till restaurangen. Vi hade inte bord förrän klockan åtta, eftersom vi tänkte att vi ville njuta så mycket som möjligt av tältet så länge det var ljust ute, så vi roade oss med att titta på alla som la till vid bryggan och sippa på våra drinkar.

Restaurangen Svartsö Krog är väl värt ett besök även om man inte bor i tälten. Maten är gjorda på enkla ingredienser men smakar så otroligt mycket och gott! Det ingick 5-rätters middag i övernattningen och var en förbestämd meny. Det vi la till var vin och övrig dryck till maten/efterrätten. Lite runda om fötterna så staplade vi oss tillbaka till tältet och tände massa ljus och njöt av tystnaden innan vi kröp ner under de fluffiga duntäckena.

Jag somnade till ljudet av vind och vatten och sov helt magiskt bra. Jag vet inte om det var den sköna sängen eller naturljuden som gjorde det. Jag vaknade till ljudet av fågelkvitter och solen som låg på tältet. Eftersom frukosten inte skulle serveras riktigt ännu promenad vi till bryggan och T tog ett morgondopp. Jag är lite av en badkruka så jag njuter mer av att titta på… Lagom till vi gick tillbaka så kom frukosten. Det var en välfylld korg som serverades med både kaffe, bröd, äppelmust, yoghurt och massa tillbehör.

När frukosten var uppäten och klockan närmade sig lunchtid så packade vi motvilligt ihop och fick tacka för ett magiskt dygn! Jag skulle verkligen kunna tänka mig att göra om det. Det fungerar lika bra att åka dit ensam/som ett par men jag skulle också kunna tänka mig att vara i ett större sällskap där alla har sitt egna tält! Däremot ser jag det inte som något långtidsboende, dels pga priset men också för att det saknas dusch och toan ligger i restaurangen (men det funkar såklart för en natt eller två!). Sen vill jag passa på att säga att personalen var så supertrevlig och hela upplevelsen kändes så mysig och familjär. Stockholms skärgård är helt magisk på sommaren men det är ställen som dessa som verkligen gör det! Kommer du över en ledig natt så tveka inte att åka ut och testa på glamping!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.